هر آنچه در مورد افت شنوایی لازم است بدانیم...
کم شنوایی یا افت شنوایی به ناتوانی در شنیدن کامل یا جزئی صداها اشاره دارد. این عارضه می تواند یک یا هر دو گوش را تحت تاثیر قرار دهد و درجات مختلفی دارد، از کم شنوایی خفیف تا ناشنوایی کامل
حدود 800 میلیون نفر در سراسر دنیا به درجاتی از کم شنوایی مبتلا هستند و حدود 50% از این افراد نسبت به کم شنوایی خود آگاهی ندارند. این در حالی است که وجود اختلال در سیستم شنوایی می تواند وجوه مختلفی از زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
علایم رایج کم شنوایی
نشنیدن صداهای زیر
بلند صحبت کردن
وزوز گوش
مشکل در تماس تلفنی
مشکل در شنوایی در محیط پر سر و صدا
بلند کردن صدای تلویزیون و رادیو
دلایل کم شنوایی
- قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای بلند، مانند صدای ماشین آلات یا موسیقی، می تواند به سلول های مویی گوش داخلی آسیب برساند و باعث کم شنوایی شود.
- افزایش سن: با افزایش سن، سلول های مویی گوش داخلی به طور طبیعی از بین می روند که می تواند منجر به کم شنوایی شود.
- بیماری: برخی از بیماری ها، مانند عفونت گوش، دیابت و فشار خون بالا می توانند باعث کم شنوایی شوند.
- مصرف برخی داروها: مصرف برخی داروها، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و برخی آنتی بیوتیک ها می تواند به طور موقت یا دائمی باعث کم شنوایی شود.
- ژنتیک: کم شنوایی می تواند در برخی خانواده ها ارثی باشد.
- ضربه به سر یا گوش: ضربه به سر یا گوش می تواند به ساختارهای داخلی گوش آسیب برساند و باعث کم شنوایی شود.
انواع کم شنوایی
کاهش شنوایی انتقالی
کم شنوایی انتقالی در اثر آسیب به گوش خارجی یا گوش میانی به وجود میآید. در این نوع کم شنوایی، انتقال صوت به علت وجود اختلال در گوش خارجی یا میانی با مانع مواجه میشود و انرژی صوتی که به گوش داخلی میرسد ضعیفتر یا آهستهتر میباشد. این نوع کم شنوایی به علت های گوناگونی از جمله:
عفونت گوش میانی یا خارجی، تجمع بیش از حد جرم گوش، آسیب و عملکرد نامناسب استخوانچه های گوش میانی، آسیب یا پارگی پرده گوش و … می تواند رخ دهد.
کاهش شنوایی حسی – عصبی
کم شنوایی حسیعصبی در اثر آسیب به گوش داخلی بوجود میآید. هر چند که امواج صوتی از طریق گوش خارجی و گوش میانی بهطور طبیعی انتقال پیدا میکنند. با اینحال گوش داخلی قادر به دریافت ارتعاشات صوتی نمیباشد یا قادر به ارسال ارتعاشات صوتی به مغز نمیباشد.
این نوع کم شنوایی به علت های گوناگونی از جمله : دارو های اتوتکسیک، مواجهه طولانی مدت با نویز، افزایش سن، بیماری های ژنتیکی و … می تواند رخ دهد.
کاهش شنوایی آمیخته
کم شنوایی آمیخته در اثر آسیب به گوش خارجی، میانی و داخلی بوجود میآید. بهطور معمول امواج صوتی به میزان کافی به گوش داخلی انتقال پیدا نمیکنند و هنگامی که به گوش داخلی میرسند، این امواج به مغز ارسال نمیشوند. بنابراین کم شنوایی آمیخته ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و حسیعصبی میباشد.
تشخیص کم شنوایی
اگر کم شنوایی را تجربه می کنید، باید به یک متخصص گوش و حلق و بینی ENT مراجعه کنید. متخصص ENT از شما سوالاتی در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد و گوش شما را معاینه می کند. سپس برای انجام ارزیابی های شنوایی شما را به متخصص شنوایی شناس ارجاع می دهند.